Vad finns var?

Bangkok är decentraliserat i mycket större utsträckning än västerländska städer, och det gör att det är en knepig uppgift att identifiera stadens centrum. Det kanske mest allmänt accepterade området är Siam Square, men det kan också ses som Silom Road-distriktet eller Ratchaprasong området. Ingen är egentligen dominerande, och du kan lita på att var du än är kommer det att finnas stora köpcentra, restauranger och liknande i närheten.

Bangkok är delad i två delar av Chao Phraya River. Nästan alla turister som kommer till Bangkok bor på den östra sidan av floden, där hjärtat av staden är belägen.

På den östra sidan, mellan floden och järnvägen, finns de flesta av Bangkoks historiska och imponerande sevärdheter, om man bara har 1- 2 dagar i huvudstaden ska man utforska detta område. I gamla stan-området, som kallas Ko Rattanakosin, finns bland annat Grand Palace och Wat Phra Kaew, Wat Pho och National Museum. Nära Ko Rattanakosin finns Banglamphu-distriktet.

Lite söder om Banglamphu ligger tätbefolkade, bullriga och livliga Chinatown. Little India ligger intill Chinatown, detta är kanske den bästa platsen i staden för att sy upp kläder hos en skräddare, kläder är billigt och utbudet är enormt.

Sydost om Chinatown ligger Sathorn och Bangrak distrikten, detta är de viktigaste finansiella och kommersiella distrikteten i staden, och även det ursprungliga turistområdet. Vid floden finns några av Bangkoks äldsta och finaste hotell, till exempel The Oriental, Shangri-La, och Royal Orchid Sheraton. Eftersom att det främst är ett affärsdistrikt finns inga sevärdheter häromkring och trafikstockningarna är nästan konstanta. Det finns dock medelklasshotell och lyxhotell i området. Många restauranger finns och shopping möjligeheterna är bra.

Norr om Silom ligger Siam Square. Här finns Chulalongkorn University, som anses vara Thailands främsta universitet, och Natinal Stadium. Det ultramoderna shoppingområdet runt är värt ett besök. Siam Square och de många närliggande köpcentrum. Området är inriktad främst runt Ploenchit Road som löper västerut och där blir Rama I Road och i öster blir Sukhumvit Road. Liksom i Silom, finns här få sevärdheter som sådana, men många topphotell som Hilton International Bangkok och Regent Bangkok. Det livliga och högljudda Pratunam distriktet ligger norr om Pathumwan.

Den nedre delen av Sukhumvit Road, mellan soi 1 och 21, finns mycket turister. Ju högre numrerade sois, tvärgator, desto mer populärt bostadsområde för utlandsstationerade. Längre ner på Sukhumvit Road, runt Sukhumvit Soi 71, ligger området som kallas Phrakhanong som är en bra plats för shopping, men här är det främst thailändarna som handlar. Söder om Sukhumvit finns hamndistriktet Khlong Toey, ett av Bangkok fattigaste områden som i allmänhet bör undvikas.

Det mycket stora Thonburi-distriktet omfattar alla områden väster om Chao Phraya-floden. Dess storlek och historia, som huvudstad före Bangkok, ger den en status som mer än bara ett område bland andra i Bangkok. Phra Pin Klao-distriktet ligger på andra sidan floden från Banglamphu och detta är ett bra område för billig shopping, med många marknader och gallerior och helt ok nattliv.