Undvik bluffen

Thailand och Bangkok erbjuder i teorin låga priser på ädelstenar och smycken, att köpa dem är riskabelt och det rekommenderas inte om du inte verkligen vet vad du gör. Det är mycket vanligt med bedrägerier.

När du läser om juvelbluffar, det är lätt att man bara tror att det är andra som luras av det. Men det sker på ett sofistikerat sätt, med så många, vad det verkar av varandra oberoende, sammanträffanden, att många besökare faller för även fast de har läst alla varningar i förväg. Tänk på att även män i uniform med officiellt utseende och även utklädda munkar kan försöka ta dina pengar.

Det är lätt att få ett falsk ID i Thailand och Bangkok. Om någon rekommenderar att du ska köpa pärlor från en viss butik och försöker visa att de är från Tourism Authority of Thailand, eller någon statlig myndighet, är det stor risk att detta intyg är förfalskat.

Det ligger inte riktigt i den thailändska kulturen att en ensam person ska börja prata med en främling och påbörja en konversation. Om normala thailändare vill prata med turister, sker det oftast i en grupp. Om du blir kontaktad av en ensam individ, i synnerhet en som talar bra engelska ska man iaktta försiktighet. Det är också värt att fundera på vad personen du talar med gör på platsen, innan du kom. Få personer utan baktankar stannar kvar ensamma utanför turistattraktioner och bara hoppas på en trevlig pratstund.

Få personer skulle spontant inleda en konversation i ett gathörn i sitt hemland, oftast är turister mindre på sin vakt i den annars avslappnade och trevliga atmosfären som råder i Thailand.

Den thailändska regeringen eller Tourism Authority of Thailand, TAT, äger inte, sponsrar eller främjar inte butiker som säljer juveler. De butiker som påstår detta, ska man helst inte handla i.

Det är svårt, även för en kvalificerad expert, att skilja mellan äkta pärlor och en förfalskning utan rätt utrustning. Om man t.ex. pärlor som inte testats självständigt, innebär detta en stor risk. Riktiga juvelbutiker erbjuder mycket sällan reapriser eller ”bara idag pris”, butiker i Bangkok som gör detta brukar oftast vara oseriösa.

Om man ska köpa ädelstenar, gör man klokt i att helt enkelt köpa de man gillar utseendet på enbart för personligt bruk. Om man inte redan är en expert och har som avsikt att sälja vidare på hemmaplan med vinst kommer resultatet vara katastrof.

En viktig sak man ska tänka på är att aldrig låta butiken skicka pärlorna med post hem till dig i Sverige, hur mycket butiken än försöker övertala dig. Om man har blivit lurad kan man försöka att returnera pärlor och få del av pengarna tillbaka. Om de redan har lämnat landet, har man inte en chans.