Från den positiva sidan

Trots stadens problem, finns det väldigt mycket att uppskatta i Bangkok för dem tar sig tid att se Bangkoks attraktioner. Få av thailändarna som bor i staden vill avstå från de möjligheter Bangkok erbjuder och bo någon annanstans. För varje turist som vill lämna staden så fort som möjligt finns det en annan som förälskar sig i den. Attraktionerna är uppenbara, de imponerande templen, ett oändligt antal bra restauranger med mat till förmånliga priser. En vanlig måltid med läsk på en typisk thailändsk restaurang kan kosta runt 40 bath och från runt 100-150 baht på en mer turistanpassad restaurang. Var man än befinner sig i staden behöver man inte gå långt för att hitta något att äta.

Att förflytta sig i staden kan gå sakta gå på grund av all trafik, men det är åtminstone billigt och det finns gott om alternativ. Det finns bussar som tar dig över hela staden i varierande grad av bekvämlighet, men priset är aldrig mer än cirka 25 baht, och kan ibland vara mindre än 5 baht, beroende på busslinje etc. När man ska ta sig från ena sidan av Bangkok till den andra kostar en taxi sällan mer än 150 baht. Det enda verkliga undantaget är resan till och från flygplatsen, som kan variera ganska kraftigt i pris beroende på om man väljer att åka på highway eller inte, detta är förenat med vägtull. Att åka på highway kan var prisvärd, då det ofta är trafikstockning på den vanliga vägen in till centrala Bangkok. År 1999 var Bangkoks Skytrain, BTS – Bangkok Mass Transit, färdigt och är ett bra sätt att färdas genom Bangkok, speciellt eftersom att det ständigt råder rusningstrafik i staden. Skytrain är inte lika billigt som buss, men går fort och är enkelt. Ett annat enkelt sätt att transportera sig i Bangkok är på floden, längs med floden finns många hållplatser som trafikeras av båtlinjer. Att ta sig från Sukhumvit till Siam Square kan kosta runt 10 baht med en kanalbåt.

Många åker till Bangkok för shopping, i staden finns ett enormt utbud av kläder, elektronik och hantverk. Varor säljs i allt från gatustånd till exklusiva i shoppingcentra. Butikerna har ofta öppet varje dag, oftast till runt 21-22-tiden. De mest populära shoppingcentrumen heter Siam Center, MBK – Mah Boon Krong, Central World, Pantip Plaza, The Emporium och Gaysorn Plaza. Bra shopping finns även på Khao San Road och på Chatuchak weekendmarket.

Bangkok är en fantastisk stad för nattliv med ett omfattande utbud av pubar, barer och nattklubbar.

Kanske viktigast av allt, när man ska ge en kort introduktion till Bangkok, är det thailändska folket själva som kanske är några av de mest vänliga huvudstadsborna i världen. De verkar anmärkningsvärt toleranta mot alla de utmaningar som livet i Bangkok skapar, ändå lyckas de behålla sin roliga, makliga och kärleksfulla och maklig anda. De som tar sig tid att se vad Bangkok har att erbjuda tenderar att belönas i staden.