Första intrycket av Bangkok

En stor del av förstagångsbesökarna vet inte riktigt vad man kan förvänta sig när de först anländer till huvudstaden Bangkok i exotiska Thailand, och vissa kan bli besvikna av första intrycket på vägen in till staden från flygplatsen – ändlösa höga byggnader, rusningstrafik på motorvägen och enorma skyltar med reklam för västerländska företag på engelska. Bangkok kan tyckas ha anammat den västerländska kulturen och moderniserats, men tittar man bara på staden under ytan märker man snabbt att det thailändska hjärtat finns kvar.

Mellan skyskrapor och sofistikerade köpcentrum finns det fortfarande anmärkningsvärda tempel som Wat Phra Kaew och Grand Palace. Traditionerna lever mitt i metropolen, bli inte förvånad av att hitta ett litet symboliskt tempel utanför varje större hus.

Bangkok anses av många som en av Asiens mest intressanta och spännande städer, men självklart har staden sin beskärda del av problem också. På grund av sitt läge i tropikerna, är temperaturen en genomsnittlig dag sällan lägre än 30 grader, på natten är det inte mycket svalare. Somo varmast blir det i april och maj, då temperaturen kan nå 40 grader. Detta är inte helt oförståeligt lågsäsong för turismen. Trots att temperaturen ofta är hög är det inte så soligt i Bangkok och de flesta dagar är lite grå och molniga – vilket gör många besökare förvånade när de tar en första promenad i staden och upptäcker att det som verkade vara en kall, mulen dag, faktiskt är nästan jobbigt varm.

Värmen i kombination med fukten och föroreningarna, gör längre promenader i Bangkok nästan omöjligt, och att svettas rejält efter bara ett par hundra meter är nästan oundvikligt. Det thailändska folket går sällan några betydande avstånd och det finns ett mycket stort antal bilar, bussar, taxi och tuk-tuks för att transportera sig. Tyvärr är denna kombination upphovet till trafikstockningar och föroreningar som Bangkok är känd för i hela världen. Den till synes permanenta rusningstrafiken gör att trafikstockningen är ett faktum i Bangkok, och att göra enkla resor som ska ta 20 minuter till slut tar över en timme är inte ovanligt. Bangkok har dock ett imponerande kollektivfärdmedel i form av Skytrain, detta gör att invånare lätt kan kringgå trafikstockningarna i den centrala delen av staden.

Den kombinerade effekten av trafik, värme, fukt, buller, smuts, föroreningar gör att många finner Bangkok motbjudande och vill lämna Bangkok nästan så snart de har kommit. Även om detta är förståeligt så har Bangkok mycket att erbjuda de som står ut med stadens sämre sidor. Bangkok är en speciell del av Thailand som man bör besöka, kanske bara för att få lite distans om man har tänkt tillbringa sin resa på Thailands vackra öar och paradisstränder.