Flygplatsen Suvarnabhumi

Officiellt öppnade Bangkoks nya flygplats, Suvarnabhumi airport, hösten 2006 för att ersätta den gamla Don Muang flygplatsen. Bangkoks nya internationella flygplats ligger ca 25 km öster om staden, i närheten av Prakan-provinsen. Don Muang flygplatsen hade tre terminaler, Suvarnabhumi har endast en terminal, som dock är mycket stor och hanterar alla internationella och inhemska flygningar. Med en storlek på 563 000 m² är Suvarnabhumis terminalbyggnad den näst största i världen.

Flygplatsen Suvarnabhumi har haft en kontroversiell historia med omfattande förseningar, korruptionanklagelser, politiskinblandning, mediarapporter om brister i konstruktion och budgeten överskrids massivt, och allt detta innan Bangkok nya flygplats ens hade öppnats.

Den slutliga notan för flygplatsen Suvarnabhumi landade på motsvarande över 20 miljarder SEK. Samtidigt som det utan tvekan är en mycket imponerande och modern konstruktion, har den thailändska pressen rapporterat nya problem med flygplatsen med pinsam regelbundenhet. Frågetecknen sträcker sig från don allvarligaste med sprickor på banan och problem med klagomål från passagerare ang. dålig skyltning, långa köer och otillräcklig utrustning. I den inledande perioden efter öppnandet förvärrades många av problemen av upp till 100 000 thailändare som kom för att besöka den nya flygplatsen med picknick på varje dag. Detta belastade självklart flygplatsen, men med avtagande allmänintresset är detta tack och lov inte längre ett problem.

Om du har tidigare använts Bangkoks flygplats Don Muang, notera att det inte längre är nödvändigt att betala 500 baht per person på Suvarnabhumi. Februari 2007 höjdes avgiften till 700 baht men den ingår nu i priset på flygbiljetterna.

Flygplatsen Suvarnabhumi är indelad i 4 olika nivåer:
  • Nivå 1 är buss och taxilobby, dit man kan gå för att få transport in till Bangkok.
  • Nivå två är område för ankommande resänärer
  • Nivå tre är något som kallas för ”Meeting Center”, här finns restauranger etc.
  • Nivå fyra, längst upp, är området för avgångar

Buss eller taxi in till Bangkok från flygplatsen

Dessutom finns det en separat Public Transportation Center, PTC, som ligger cirka 10 minuter från Suvarnabhumi terminalen. Gratisbuss trafikerar regelbundet sträckan fram och tillbaka från nivå 1. Om man vill få en offentlig buss in till Bangkok City går dessa från PTC. Taxi från flygplatsen in till Bangkok går enkelt att få på nivå 1, eller på PTC.

In till Bangkoks centrum är det relativt billigt att ta sig och resan in till staden är smidig om man väljer att åka på highway, vilket är förenat med vägtull. Det kan dock vara värt detta, då den vanliga vägen oftast består av långa köer. Vill man inte åka buss eller taxi kan man åka limousine eller helikopter.

När du bokar hotell i Thailand kanske du blir erbjuden flygplatstransport som en extra service, det händer att man får betala överpris för detta. Man ska inte bry sig om detta om det kostar mer än 150-200 kr totalt, inte per person.

Växla pengar och Internet på Bangkoks flygplats

Uttagsautomater och valutaväxling finns på flygplatsen 24 timmar om dygnet. Växelkurserna är jämförbara med dom inne i Bangkok. Internetanslutning är tillgängligt, men till en kostnad av 500 baht för en timme är det upp till 20 gånger (!) priset på internetkaféer inne i Bangkok.

Mat, barer och tax free på flygplatsen i Bangkok

Andra faciliteter på flygplatsen omfattar barer och restauranger som främst består av snabbmat såsom Pizza Hut, KFC, Burger King m.fl. Det finns även en bra och billig thailändsk foodcourt. Självklart finns ett par anständiga 24-timmars-barer. Shoppingutbudet i form av tax free är jämförbart med vilken annan större internationell flygplats som helst. Tourism Authority of Thailand och Thai Hotels Association har små kontor på flygplatsen liksom att det finns ett flertal och biluthyrningar.

Boka hotell på flygplatsen

Thai Hotels Association kan ge dig bättre priser för medelklasshotell och dyrare hotell än vad man får om man går direkt till ett hotell. Det är bra om man har en idé om var du vill bo i Bangkok och dom ungefärliga priserna för boendet i förväg. Olika hotell betalar olika höga kommissioner, så bli inte förvånad om representanterna på flygplatsen föreslår andra hotell än det du har beslutat om, de är inte opartiska på något sätt.

Bo på flygplatshotellet

Bangkok flygplats har ett 4-stjärnigt hotell, Novotel Suvarnabhumi Airport Hotel, som ligger 5 minuters promenad från flygplatsen via en underjordisk gångväg. Hotellet har alla faciliteter som man kan förvänta sig.

Få tillbaka momsen innan hemresa

Innan du lämnar Thailand och Bangkok är det möjligt att kräva tillbaka moms på vissa varor du har köpt i Thailand – formulären för detta kan fås på butiker med ”momsåterbetalning för turister”-skylt i Bangkok. tecken i staden. Ta blanketterna, själva varorna och ditt pass till skatteåterbetalningsdisken i avgånghallen, betala 100 baht i serviceavgift, och du kommer att få tillbaka momsen. Observera att de skall kunna se de varor som köpts, vilket kan vara mycket besvärligt, om de packats undan i ditt bagage. Du måste ha spenderat totalt minst 5000 baht, varav 2000 baht i varje transaktion för att kunna få tillbaka momsen. Detta kan vara lite besvärligt, vilket gör att det inte är så många som utnyttjar detta.