Bangkoks tempel

Alla tempel i Bangkok är en unik del av huvudstadens hjärta och själ. Ett resa till Bangkok skulle inte vara komplett utan att besöka ett tempel. Arkitekturen är imponerande med glittrande dekor som saknar motstycke. Tänk dig tusentals bitar av färgat glas och keramik som pryder intrikata konstruktioner förgyllda i guld, så ser många av Bangkoks tempel ut.

Den bästa tiden att besöka de flesta templen är tidigt på morgonen. Det är svalare och i allmänhet mindre trångt. Templen, Wat på thai, är inte bara turistattraktioner utan spelar även en viktig roll i buddhistiska traditioner. Munkarna som bor i templen börjar dagen runt 04:00 för att be. Om man vaknar mycket tidigt i Bangkok kommer man att se munkar gå omkring klädda i saffranfärgade kläder, denna dagliga ritual går ut på att samla in mat och annat som behövs och äger rum i hela Thailand. Det är en del av den buddhistiska filosofin som handlar om att ge och göra förtjänst för att uppnå ett bättre liv efter detta.

Observera att de flesta tempel inte är öppna efter 18:00. Thailändska tempel är heliga platser så man måste klä sig på lämpligt sätt. Inga shorts eller avslöjande toppar. Detta gäller i synnerhet Wat Phra Kaew.

Wat Phra Kaew, smaragdbuddhan

Wat Phra Kaew, eller templet med Smaragdbuddhan, betraktas som det viktigaste buddhistiska templet i Thailand. Templet ligget beläget Bangkoks historiska centrum, inom murarna av Grand Palace. I Wat Phra Kaew finns Phra Kaew Morakot, Emerald Buddha, en mycket aktad buddhaskulptur minutiöst huggen ur ett enda block av jade.

  • Öppet: 08:30 – 12:00 och 13:00 – 15:30
  • Var: Na Phralan, Phra Nakorn, i Grand Palace-området, Rattanakosin (Old City)

Wat Arun, gryningstemplet

Wat Arun, lokalt känt som Wat Chaeng, ligger på den västra stranden av Chao Phraya River i Thonburi. Man tror att Kung Taksin anlände till detta tempel i gryningen efter ett slag i Ayutthaya. Senare renoverades templet och döptes till Wat Chaeng, gryningstemplet.

Templet har blomstrat under Rattanakosin-perioden. Den vackra arkitekturen och det vackra hantverket visar att detta tempel är ett av de främsta i Thailand. Wat Aruns stora spira är en av Bangkok landmärken. Spiran är över 70 meter hög, vackert dekorerad med små bitar av färgat glas som bildar intrikata mönster. Även om Wat Arun är känt som gryningstemplet, är det helt fantastisk i solnedgången.

  • Öppet: 08:00 – 17:30
  • Var: På den västra sidan av Chao Praya River, mittemot Tha Thien Pier

Wat Pho, den liggande buddhan

Wat Pho, eller Wat Phra Chetuphon, ligger nära det fantastiska templet med smaragdbuddhan. Wat Pho är det största templet i Bangkok och berömt för sin stora och majestätiska liggande Buddha. Buddhan är 46 meter lång. Wat Pho är centrumet för gammal traditionell medicin i Thailand, här finns även en massageskola där man kan få klassisk thaimassage.

  • Öppet: Dagligen 08:00 – 17:00 , massage till 18:00
  • Var: Maharat Road, nära floden och en bit söder från Grand Palace, Rattanakosin (Old City)